top of page

Lehtijuttu Linkola 2

Tässä toinen juttu Pentti Linkolasta – bullet-haastattelu:

Lehtijutut
fPenttiPuska.jpg

HAASTATTELU PENTTI LINKOLA PE 21.8.2009

LEHTIMÄENTIE 176, VALKEKOSKI (tai Sääksmäki)

 

Televisio?

Kilpailee lukemisen kanssa. Minulla ei ole koskaan ollut televisiota.

 

Kalastus?

Suomen sisävesissä kalakannat kasvavat, valtamerillä vähenevät. Useimmissa vesissä Suomessa ei kalasteta ollenkaan. Vain 1-2 % vuosituotosta otetaan käyttöön.

 

Lentokone?

Ei ihminen ole mikään lintu. Yksi turhimmista keksinnöistä, pahentaa ilmastonmuutosta, ei pitäisi olla lainkaan. 

 

Globalisaatio?

Ei hyvä, sillä eri kulttuurien ja kielialueiden pitäisi pysyä erillä toisistaan, jotta ne säilyisivät erilaisina. Kauhukuva: kuusi ja puoli miljardia ihmistä ja kaikki vielä samanlaisia! 

 

Tasa-arvo?

Ei ole koskaan ollut kahta tasa-arvoista ihmistä. Toinen on aina arvokkaampi kuin toinen. Sukupuolien pitäisi erota mahdollisimman paljon toisistaan. Miesten pitäisi olla miehiä ja naisten naisia.

 

Luomu?

Teennäinen sävy. Kasvinsuojeluaineista pitäisi luopua mahdollisimman pitkälle.

 

Liikeyritys?

Kalastajana ymmärrän sen hohdon, kun palkansaajat perustavat yrityksen. Mutta tulotaso putoaa rankasti. Palkansaajat ovat verrattomasti parhaiten toimeentuleva joukko.

 

Liikevoitto/-tappio?

On välttämätöntä, että jonkun verran jää viivan alle.

 

Kommunismi?

Koskaan toteutumaton unelma ihmisten taloudellisesta tasa-arvosta. Yhtä kaunis unelma kuin uskonnot.  En pidä kommunismista, koska on siunattu asia, että on köyhiä ja rikkaita. En ole tavannut vielä liian köyhää ihmistä, sen sijaan liian rikkaita on miljoonia. Silti rikkaita pitää vähän olla, monimuotoisuuden takia.

 

Kapitalismi?

Kuuluu maailmaan jota en pidä hyvänä. Suurtilalliset hyvä asia, joskin luonnonvarojen käytön kannalta vaarallisia, mutta muutama tarvitaan väriläiskäksi.

 

Kännykkä?

Ei pidä olla tavattavissa. En itse halua olla tavattavissa koko ajan. Lisäksi nämä turvenuijan sormet ovat niin suuret, että jos lyö tavalliseen kännykkään, menee kolme numeroa kerralla. Pitäisi olla valtavan kokoinen kännykkä, joka ei enää mahtuisi taskuun.

 

Kondomi?

Ehkäisy on tärkeimpiä asioita maailmassa.

 

Itämeri?

Surullista. Maatalous on päärehevöittäjä. Liian suurista väkimääristä tulee ongelmia. Ei maanviljelijät pahuuttaan viljele, vaan ruokkiakseen ylisuurta väestöä. Puhdistaminenkin maksaa ja taas kuluttaa.

 

Euroopan unioni?

Tasoittumista, josta en pidä. Pitäisi olla mahdollisimman kaukana toisistaan, ei mahdollisimman lähellä.

 

Korkeasaari?

Hyvä siltä osin kuin se pyrkii ylläpitämään uhanalaisia ja häviäviä lajeja. Lähentää ihmisiä eläimiin, mikä on hyvä asia. 

 

Neekeri?

Neekeri on mustaihoisen afrikkalaisen kätevä nimitys. Pitäisi käyttää ilmaisuja neekeri, mustalainen, sokea ja kuuuro, ei näkövammainen ja romani. Eufemismeja ei pitäisi käyttää. Ryssä on ryssä, ja se on kansallisuuden nimitys. 

 

Tuulivoima?

Kurjia asioita, koska tuulivoimalat pilaavat maiseman, epämiellyttäviä, niitä ei pitäisi olla.

 

Ydinvoima?

Rakentaminen ja ylläpito syö luonnonvaroja.

 

Maahanmuutto?

Jos muutetaan vähemmän kuluttavasta vauraampaan, niin silloin kuormitus kasvaa. Maahanmuutto olisi hyvä asia, jos Suomesta muutettaisiin Afrikan savimajoihin.

 

Adolf Hitler?

Suuri valtiomies, jolla oli hullun romanttisia ideoita. Historiassa näitä on joitakin ollut. Pidän Hitleristä, koska hän ei kerännyt vaurautta itselleen ja oli äärimmäisen korkeissa sfääreissä elävä valtiomies. Kasvissyöjä, eläinten ja luonnon ystävä, kuten natsit ja saksalaiset yleensä. Omalla laillaan loistava.

Greenpeace?

Paras luonnonsuojelujärjestöistä, koska se on jyrkin ja myös todella toimii, eikä pelkästään anna julkilausumia. Tuen kuukausittain Greenpeacea, Maailman Luonnonsuojelusäätiötä ja Suomen Luonnonsuojeluliittoa.

 

Animalia?

Eläinten ystävyys periaatteessa hyvä, mutta ei hyvä jos menee ristiin luonnosuojelun kanssa. Jos suosii esim. kissaa, joka on petojen peto, Egyptistä tänne tuotu, jolle ei pitäisi antaa mitään armoa, joka pitäisi kokonaan hävittää Suomesta. Samaten puolustavat minkkiä. Puuttuu ymmärrys siitä, mikä on luonnon järjestelmä. Meillä on oma luonto, jota ei saisi järkyttää vieraslajeilla. Koira on suurenmoinen ihmisen kaveri. Ei vaarallinen luonnolle. Tykkään koirista äärettömästi. Joskin olen niin paljon reissussa, että ei voi olla omaa koiraa. Kaverien koiria on.

 

Ilmastonmuutos?

Kasvimaailma asettunut tämän tyyppiseen ilmastoon, ja niiden käy todella huonosti. Toiset lajit kuolevat sukupuuttoon. Köyhtymistä, kun ei synny uusia eteläisiä lajeja.

 

Avaruus?

Olen sillä lailla tosikko, että tämän planeetan asiat kiinnostavat, mutta eivät tähtitarhat. Niitä harvoja asioita joita en lue sanomalehdestä, ovat kilpaurheilu ja avaruus. Enemmän pitäisi urheilla paikallisesti, piirikunnallisesti, kaupunkikohtaisesti, matkustelua rajoittaen.

 

Yhteiskuntavastuu?

Huuto ja haloo, muotisana ’haaste’ (muotisana) että saataisiin yritykset tuntemaan muutakin vastuuta kuin voittoa ja omistajien etua. Yrityksen tärkein tehtävä on tuottaa jotain järjellistä asiaa tai tuotetta. Työntekijät saavat vaivanpalkkaa työstä. En ymmärrä, miksi pitää korvata rahalla suuri menestys yrittäjänä, kun on perustanut yrityksen. Sehän saa siitä hienointa mitä voi saada. Ei tarvitsisi rahallista korvausta ollenkaan. Niillä, joilla on työ, joka ei palkitse lainkaan, pitäisi olla suuri rahallinen korvaus, kun taas johtajilla pienempi palkka, kun on muutenkin palkitseva työ.

 

Talebanit?

Heillä on totisesti oma kulttuurinsa, hurjia vuoristolaisia. Kaikki pitäisi heittää ulos Afghanistanista, jenkit ja suomalaiset. Talebaneilla on oma kulttuurinsa. Länsimaisuus tekee lopun kaikesta. Talebanit ja tshetsheenit eivät lopeta tätä maailmaa, vaan länsimainen elämäntapa. Länsimaisuutta ei pitäisi missään tapauksessa viedä Irakiin tai Iraniin tai Afghanistaniin.

 

Ekoterrorismi?

Niin kauan kuin yksikin terroristi on elossa, on jotakin toivoa. On hyvä, että joku taistelee länsimaista elämäntapaa vastaan.  911 oli sodanjälkeisen historian suurimpia tapauksia. Iskivät juuri ekokatastrofeihin johtavan länsimaisen, öykkärimäisimmän talouden ytimeen. Kohteet loistavasti valittu. Pentagon-isku hyvä, koska USA:n armeija levittää länsimaista kulttuuria.

fPenttiLahoVene.jpg

Pentti Linkola on soutanut seitsemän venettä puhki. Käytössä on tällä hetkellä (2009) kaksi venettä.

bottom of page